Петро БОЙКО. Переселення корсиканців 1782-1784 років, як епізод з колонізації Степового краюДоволі цікавим аспектом колонізації Степової України кінця ХVІІІ ст. є сюжет пов’язаний з переселенням сюди іноземців з Південної Європи, котрий зафіксовано у великій архівній справі (загалом на 273 аркуші) фонду №16 («Внутреннее управление») Російського державного архіву давніх актів1.  Ця історія розпочалася в 1782 році у місті Ліворно, де був організований загін колоністів сформований «морським генеральним комісаром» графом Дмитром Моченіго2, який збирав охочих до переселення, більшість серед них становили ремісники різних національностей (корсиканці, німці, іспанці, шведи, французи і інші).

Завдання перевезти колоністів до Херсону лягало на російську ескадру, яка зимувала в той час в Ліворно, а також на купця Михайла Фалєєва, кораблі якого в той час курсували між Марселем та Херсоном. У флорентійських газетах вийшло офіційне оповіщення про те, що набираються групи охочих до переселення на херсонські земелі. Після чого почали набиратися групи охочих до переселення. 19 грудня 1782 року вийшов наказ, за яким було дозволено приймати в поселенців корсиканців та греків, а також представників споріднених до них за віросповіданням та мовою «народів». Тим самим автоматично заборонялося переселятися євреям, які на той час активно записувалися в списки колоністів. З іншого боку, це дало змогу долучитися до лав колоністів німцям, іспанцям, шведам, слов’янам.

Свою згоду на переселення спочатку висловили багато бажаючих, адже з осені 1782 року до весни 1783 року (тобто до запланованого відплиття до Російської імперії) вони утримувалися на кошти, які були виділені графу Моченіго, з яких платилося за квартири, провіант та одяг. Зрозуміло, що з наближенням дати відправки на поселення, більшість людей мали наміри дезертирувати, й тільки за допомогою військової підтримки тосканського герцога та виставленій охороні вдалося зменшити кількість дезертирів та перевести колоністів на корабель. З іншого боку, проти набору колоністів на території Корсики виступив французький уряд, який поставив поза законом вербувальників та закликав усіх майбутніх колоністів одуматися через те, що в Російській імперії їх чекають «слишком хороша известна судьба тех, кто соблазняеться словами русских министров и эмисаров. Большая часть обречена погибать в пустинях, предоставленная корыстолюбию начальников колоний, которые дают только самую ничтожную часть, чего императрица назначила для их водворения». Всього було споряджено 5 кораблів з колоністами, 2 з яких «Олександр Великий» та «Борисфен» належали Михайлу Фалєєву.

Саме останній 5-й експедиції судилося стати трагічною. Вже з початку виникла плутанина між графом Моченіго та вербувальником Десковичем, який нібито наобіцяв колоністам більше ніж треба. Як наслідок, колоністи, довідавшись про реальні пільги, покинули корабель і лише додатково виданими грошами вдалося їх повернути. Перша частина подорожі виявилася більш-менш успішною, але обігнувши Балкани корабель потрапив у негоду та був змушений кинути якір біля турецького острова Тендос. На біду команди один біглий колоніст з Російської імперії пустив плітку, що колоністам в Росії дуже туго живеться, це було останньою іскрою, котра розпалила заколот. Заколотники вбили командира корабля лейтенанта Власова і частину команди, а потім вирішили йти Алжир, але лоцману вдалося посадити корабель на мілину та втекти з корабля, вже після чого їх схопила турецька військова команда. Після цього, завдяки втручанням посланника Булгакова, колоністів вдалося повернути. Частина з них оголосила себе турецькими підданими і навіть потурчилася. Подальше начальство над кораблем передали російському підданому Томасу Рейну, (англієць за походженням, який не раз возив рабів до Америки) і той запропонував для більшої вірогідності закувати колоністів в кайдани, на що отримав схвальні відгуки. Тож до Російської імперії переселенці прибули в кайданах, причому їх туди прибуло на третину менше, ніж виїхало з Корсики, оскільки частина майбутніх колоністів померла через хвороби, погане харчування, а також декого стратили за бунт.

За наказом Новоросійської губернської канцелярії прибулим виділялася земля під заселення з розрахунку “на каждый двор состоящий из четырех душ по шести-десяти десятин с полною выгодою и с присвоенией к той земли лесных мест и сенокосов”. Показово, що за тим же документом було наказано: “Славянской провинциальной канцелярии приказать по запорожским зимовникам собрать потребное число плугов и волов по количеству посева, и на столько же земли настоящею осенью изорать, и за то вспахивание жителям произвести сходным из губернии суммам заплатить”. Можливо тільки уявити, які настрої викликали такі впровадження керівництва у місцевого населення. Тим паче, що на когось лягала повинність забезпечити колоністів реманентом та тягловою худобою, а для когось починалися суперечки щодо земельних питань. Показовий випадок стосувався зимівника “Плоскоголового”, який розташовувався в балці Корсунської. За планом 9 вересня 1781 року, який був розробленим сержантом Петром Полозовим саме на цей зимівник припадає територія, яка була відведена майбутнім шведським поселянам, це вже не кажучи про сінокоси, рибацькі угіддя та ліси, якими після переселення розпоряджатися мали право переселенці – шведи та корсиканці.  В червні 1783 року в колонії вже оселилося 38 сімей корсиканців, що складало 235 душ. Але звертаючи увагу на соціальний склад переселенців, не викликає подив той факт, що вже через місяць почалися втечі колоністів, адже тільки невелика частка переселенців була землеробами. Так, вже станом на 6 липня 1783 року в колонії залишилося всього 4 сім’ї переселенців або 21 душа. Більшу частину біглих вдалося спіймати і силою повернути в колонію.

Через рік сумісного проживання корсиканських та шведських колоністів3  почали назрівати конфлікти, останні почали просити відмежувати землі колонії та передати їх їм. Цікавим є факт, що всього за рік до того, а саме 25 серпня 1783 року був виданий наказ землеміру підпоручику Іванову поділити землі між шведами та корсиканцями, але переселенці відмовилися від того і бажали жити в одному поселенні. Привід до таких конфліктів, на думку бригадира Синельникова, був у кількості пільг, яка надавалася колоністам, адже корсиканці мали їх набагато більше. 26 січня 1784 року Потьомкін наказував Тутолміну вирішити питання «достойного поселення» колоністів. Як наслідок, серед них було проведено ревізію з визначеннями роду занять та побажаннями, в яке саме місто хочуть оселитися. Згідно списків всіх колишніх колоністів, можна поділити на 3 категорії. Перша категорія визначила місцем поселення Кременчук, це здебільшого були майстрові люди, друга категорія складалася переважно з землеробів, які були відправленні на поселення в Павлоград, третя категорія отримала паспорти та можливість вступити на службу.

Загалом же спроба переселення колоністів з Південної Європи потерпіла фіаско. Передусім, головною причиною цієї події стали неправильні підходи до вибору категорії населення для переселення та невиконання декларацій. Це зумовило виникнення цілої горстки конфліктних ситуацій, що нерідко завершувалися збройними бунтами. З іншого боку, ми бачимо специфіку відношення нової місцевої влади до місцевих зимівчан, а саме те, що до початку переселення колоністів, зимівчани на місцях яких або поруч прибували колоністи повинні були заготовляти фураж та реманент для господарства колоністів4.

Нижче наводимо уривки із справи «О колонистах поселенных в Екатеринославской губернии…» з фонду №16 РДАДА, котрі містять багато цікавої інформації про їхній соціопрофесійний і демографічний склад.

Ведомость сколько на корабле Борисфен колонистов, пассажиров и флотских служителей

 

Какого пола

Пассажиров отправленных в Царь град

умерших

колонистов пассажир и флотских служителей

мужеска

женска

Колонистов

итальянцев

148

32

 

2

180

Славян

11

 

 

 

11

Греков

8

 

 

 

8

Мальтийцев

3

 

 

 

3

немцев

3

1

 

 

4

шведов

6

 

 

 

6

французов

1

1

 

 

2

гишпанцев

2

 

 

 

2

Итого

182

34

 

2

216

Пассажиров

Итальянцев

 

 

3

1

 

Немцев

3

 

1

1

1

греков

4

 

2

 

6

РДАДА ф.16 спр.692. л.182


число Звание имен Сколько от роду лет Ктокакие майстерства илу художества знает Кто куда пожелает
мужеска женска
Колонисты
1

Їосифь Пеліон

17

 

слуга

Пашпорт

2

Їосифь Росси

22

 

повар

Пашпорт

3

Жена ево Розета

 

23

 

 

4

Дочь их Терезїя

 

1

 

 

5

Паскваль Гланцы

30

 

сапожник

Пашпорт

6

Франциск Томазини

27

 

земледелець

В Кремечуг

7

Михайла Мерони

23

 

парикмахер

В Кременчуг

8

Жена ево Марія Терезі

 

21

 

 

9

Франциск Тора

20

 

 

Пашпорт

10

Савери Вера

42

 

переплетчик

В Кременчуг

11

Льяжи Росси

22

 

слуга

В Кременчуг

12

Салвадер Рафаили

22

 

слесарь

Пашпорт

13

Лоренц Негрїи

24

 

макароншик

В Кременчуг

14

Иван Демарки

21

 

конфетчик

В Кременчуг

15

Доменик Фентацо

38

 

земледелец

В Павлоград

16

Андрей Галли

23

 

земледелец

Пашпорт

17

Жена ево Луція

 

17

 

 

18

Винченцо Францеска

36

 

каменщик

Пашпорт

19

Павел Теста

35

 

шляпошник

В Кремечуг

20

Николай Добрынис

35

 

матрос

Пашпорт

21

Доменик Кафасо

30

 

земледец

Пашпорт

22

Жена ево Марія

 

25

 

 

23

Иаков Наварини

25

 

каменщик

Пашпорт

24

Антон Муція

20

 

каретник

Пашпорт

25

Марко Повани

25

 

портной

Пашпорт

26

Симон Мидрак

30

 

солдат

В кременчуг

27

Иван Касана

33

 

земледелец

Пашпорт

28

Брат ево Секондо Касана

15

 

 

 

29

Иван Перити

38

 

сапожник

Пашпорт

30

Лунци Отана

20

 

 

В Кременчуг

Вдова

 

 

 

 

31

Терези Каціоти

 

24

 

Пашпорт

32

Каро Фераро

38

 

священик

Пашпорт

33

Еварит Бернина

20

 

портной

В Кременчуг

34

Венецїанто Пацы

22

 

Ткач шелковой матеріи

В Кременчуг

35

Иван Масса

51

 

земледелец

В Павлоград

36

Карл Петрито

20

 

Типографщик и ткач

В Кременчуг

37

Жена ево Бенедета

 

20

 

В Кременчуг

38

Бенедикт Перуци

21

 

столяр

Пашпорт

39

Жена ево Роза

 

24

 

Пашпорт

40

Иван Фезари

22

 

конфетчик

Пашпорт

41

Їосиф Патрон

10

 

сирота

В Кременчуг

42

Роза Гаслер

 

36

 

Пашпорт

43

Сын ее Никола

4

 

 

Пашпорт

44

Дочь ее Антонета

 

5

 

Пашпорт

45

Чузепе Буцодино

21

 

земледелец

Пашпорт

46

Августин Анцыли

50

 

Столяр

В Кременчуг

47

Фридриг Галли

24

 

столяр

В Кременчуг

48

Вдова Роза Палумбо

 

 

ткать

В Кременчуг

49

Сын ее Луижи Бжуванос

1

 

 

В Кременчуг

50

Їосиф Синеко

15

 

пастух

В Кременчуг

51

Петр Муцо

11

 

слуга

Пашпорт

52

Їосиф Тей

50

 

Шляпошник

В Кременчуг

53

Жена ево Бенедета

 

52

 

 

54

Сын их Антон Тей

14

 

 

 

55

Винсанцо Санто

24

 

земледелец

В Павлоград

56

Петр Белтрашо

23

 

порукмахер

пашпорт

57

Иван Линстром

30

 

пивовар

Пашпорт

58

Франциск Картей

40

 

цветошник

Пашпорт

59

Иван Матис

29

 

кузнец

Пашпорт

60

Францеск Валерїан

19

 

земледелец

В Павлоград

61

Францеско Гуичи

21

 

земледелец

Пашпорт

62

Їосиф Томатис

25

 

Красильщик

Пашпорт

63

Фердинанд Лаугери

34

 

Ткач суконщик

Пашпорт

64

Михайла Маїола

20

 

хлебник

Пашпорт

65

Петр Лена

30

 

трепальщик

В Кременчуг

66

Їсиф Грацына

20

 

земледелец

В Павлоград

67

Антон Пацыоти

19

 

слуга

Пашпорт

68

Иван Триполи

25

 

студент

Пашпорт

69

Христофор Грасини

17

 

слуга

Пашпорт

Сироты:

 

 

 

 

70

Францеско Марїото

12

 

 

В Кременчуг

71

брат ево
Францеско Марїото

9

 

 

В Кременчуг

72

Францеско Ферарани

18

 

слуга

Пашпорт

73

Антон Акореи

27

 

Сапожник

Пашпорт

74

Федели Мори

28

 

столяр

Пашпорт

75

Михайло Бута

36

 

ткач

В Кременчуг

76

Їосиф Баралбди

20

 

Портной

Пашпорт

77

Григорій Поліарск

58

 

Купец

Пашпорт

78

Дочь ево Дзузекина

 

18

 

Пашпорт

79

Гузеке Сузи

22

 

слуга

Пашпорт

80

Иван Менголо

20

 

кучер

В Кременчуг

81

Лука Гризо

30

 

слуга

Пашпорт

82

Їосиф Вакари

58

 

Ткач бархата

В Кременчуг

83

Лоренцо Анцелети

24

 

слуга

Пашпорт

84

Теодор Атанаси

22

 

Матроз

Пашпорт

85

Люиза Каллет

32

 

земледелец

В Кременчуг

86

Андрей Граустек

31

 

Матроз

Пашпорт

87

Їосиф Псаили

40

 

Парусный ткач

Пашпорт

88

Францек Чуфеть

18

 

парикмакер

 

89

Іяков Сабуни

40

 

фонарщик

Пашпорт

90

Жена ево Катерина

 

33

 

 

Сыновья их

 

 

 

 

91

Дедемія

11

 

 

 

92

Джованы

9

 

 

 

93

Франциско

5

 

 

 

94

Константино

1

 

 

 

95

Дочь их Викторія

 

19

 

 

96

Павел Станович

23

 

слуга

Пашпорт

97

Іосиф Билич

23

 

кирпишник

Пашпорт

98

Дмитрій Миноли

32

 

Матроз

Пашпорт

99

Їосиф Фридериги

27

 

Повар и слуга

Пашпорт

100

Гаспор Родели

19

 

столяр

В Кременчуг

101

Вдова Катерина Арцези

 

32

 

Пашпорт

102

Веницианцо Сартарласи

46

 

портной

Пашпорт

103

Жена ево Агата

 

28

 

Пашпорт

104

Сін их Доменико

1

 

 

Пашпорт

105

Леонардо Путыни

19

 

Женской портной

Пашпорт

106

Веницїанцо Делморо

25

 

Слуга

Пашпорт

107

Филипо Федрианели

20

 

земледелец

Пашпорт

108

Антон Санглер

16

 

Стекольщик

Пашпорт

109

Антон Мурганти

20

 

слуга

Пашпорт

110

Францек Пуцо

45

 

 

В Кременчуг

111

Жена ево Магдалина

 

38

Ткач бархата

В Кременчуг

112

Дочь их Марія

 

8

 

В Кременчуг

113

Анжел Вакари

32

 

 

В Кременчуг

114

Жена ево Тереза

 

29

Ткач бархата

В Кременчуг

115

Сін их Джузеле

1

 

 

В Кременчуг

116

Андрей Тонели

29

 

Кожевник

Пашпорт

117

Карл Біанки

18

 

порнтой

Пашпорт [211]

118

Иван Венеты

16

 

Слуга

Пашпорт

119

Ияков Харанби

18

 

Портной

Пашпорт

120

Доменик Фоскарели

28

 

Рыбак

Пашпорт

121

Иван Дмитрїо

18

 

Слуга

Пашпорт

122

Николай Марадинской

20

 

Матроз

Пашпорт

123

Николай Яни

30

 

земледелец

Пашпорт

РДАДА ф.16 спр.692. 210-211зв


Бойко Петро - Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України

 


 

  1. РДАДА ф.16 д 692 л.161-219
  2. Писаревский Г. Из истории иностранной колонизациив Росии в XVIII в. М. 1909 с.227-261
  3. Багалей Д.И. Колонизація Новороссійского краяи первіе шаги его по пути культуры К.1889 с.90-91
  4. Державний архів Херсонської області Фонд.14.опис.1 спр84 арк.3.