2019 11 06 lviv
 
2019 11 05 ohol4З липня 2019 року Центр міської історії спільно з групою київських дослідників працює над розробкою освітньої онлайн-платформи «Місто і цифрова історія». 
 
Сьогодні викладання чи вивчення історії не можна обмежувати лише теоретичними знаннями. Освітяни, викладачі, студенти та учні потребують інструментів, які допомагають застосувати здобуті знання в форматі, що сприйматиме суспільство. І цей формат може бути цифровим.
 
Освітня платформа пропонуватиме викладачам університетів та шкіл практичні рекомендації й матеріали для викладання історії та культури XX століття через призму локальних сюжетів та мікро-історій, підходи для створення нових тем в межах освітніх програм, інструментарій для вироблення практичних навиків роботи з цифровими інструментами. Онлайновий ресурс міститиме підходи формальної та неформальної освіти, базовані на напрацюваннях проекту Інтерактивний Львів.
 
2019 11 05 ohol3У межах проекту команда розробляє три пілотні блоки, які передбачають дослідницьку роботу, збір та оцифрування матеріалів, формування візуальних та текстових наративів, а також напрацювання методичних рекомендацій для їхнього впровадження в освітній процес.
Блок "Місто та повсякдення" має на меті створення моделі інклюзивної оповіді про багатокультурний Київ початку XX століття. Він пропонує поєднання історії повсякдення, цифрової історії та методу learning by doing. Створення інтерактивної мапи з історії Києва початку ХХ століття стане основою для розробки академічного курсу з цифрової історії.
 
Блок "Місто та персональні досвіди війни" пропонуватиме вивчення історії таких великих глобальних катаклізмів, як Друга світова війна, у школі через локальні персональні досвіди. Блок складатиметься з форматів, підходів та інструментів, які дозволять ширити матеріали та теми, з якими працює Центр міської історії для і у співпраці з школами та вчителями.
 
Блок "Місто та мистецтво на межі" має на меті виробити модель погляду на різні мистецькі практики, які існували на заході УРСР наприкінці 1980-х. Блок передбачає роботу з практично недослідженим матеріалом, проведенням відео-мандрівок з львівськими митцями та мисткинями. Такий формат дозволить змапувати їхні досвіди та мистецькі практики з локалізацією у міському просторі, оцифрувати та архівувати колекції митців. На базі зібраного матеріалу та проведеного дослідження будуть підготовлені критичні тексти, короткі відео та віртуальні онлайн-прогулянки.
Вже у листопаді запланований запуск платформи та публічні презентації. Знаходьте анонси подій на сайті та Facebook-сторінці Центру міської історії. Детальніше про проект за посиланням.
 
Проект реалізується за підтримки Українського Культурного Фонду. 
 
Центр міської історії - інституція, що поєднує академічні дослідження в сфері міських студій і формати публічної й цифрової історії для ширшої аудиторії. Міждисциплінарна команда Центру втілює дослідницькі проекти, цифровий архів, виставки, освітні програми.  
Контакти:
Тарас Назарук, координатор розробки освітньої платформи
t.nazaruk@lvivcenter.org.ua
 
Олена Бетлій, координаторка блоку “Місто та повсякдення”
olena.betlii@gmail.com
 
Христина Бойко, координаротка блоку "Місто та персональні досвіди війни" 
kh.boyko@lvivcenter.org
 
Богдан Шумилович, координатор блоку "Місто та мистецтво на межі"
b.shumylovych@lvivcenter.org
Аліна Дзюбко, менеджерка з комунікацій 
dziubko@ucu.edu.ua