2019 09 12 festyval1

 

 

 

28 – 29 вересня у Києві організація Інша Освіта та програма неформальної історичної освіти Студії живої історії проведуть другий Фестиваль живих історій. Він збере людей, ініціативи та інституції, що працюють із культурною спадщиною, зокрема, радянською, вивченням історії та пам’яті.

Ольга Дятел, голова громадської організації Інша Освіта:

«Чотири роки поспіль ми реалізуємо програму Студії живої історії. Вона виникла з бажання команди створювати майданчики для обговорення, критичного осмислення історичних подій, себе та власного минулого. Програма формує навколо себе мережу людей, які працюють з історією через різні формати та розширюють її розуміння, осмислюють різні погляди на одні й ті ж самі події».

Про що Фестиваль живих історій?

Фестиваль стане спільним простором для відповідального осмислення новітньої історії, представлення культурних та освітніх практик, спільного пошуку інклюзивного та поліфонічного бачення історії, що передбачає полікультурний, локальний та особистісний виміри.

Фестиваль має на меті поставити декілька важливих запитань і спробувати знайти на них відповіді:

  • Чи існує альтернатива поширеним нині наративам пам’яті?
  • Як суспільство та влада можуть створювати інклюзивні та партисипативні простори пам’яті?
  • Якою може бути історична політика сучасної України?
  • Яка роль культури та мистецтва у цьому процесі?

Тарас Грицюк, координатор програми Студії живої історії та Фестивалю живих історій:

«Маю відчуття, що зараз відкрилось нове вікно можливостей у формуванні політики пам’яті в Україні. Невідомо скільки часу воно буде відкритим. Я – мрійник, і мрію про те, щоб хороші професійні культурні, мистецькі, публічно-історичні ініціативи і проєкти були відомими ширшому загалу. Для того, щоб різні культурні інституції – бібліотеки, архіви, музеї, міждисциплінарні ініціативні групи – могли співпрацювати, вони мають знати одні одних в обличчя, розуміти, з якими потребами і викликами працюють. Для нас якісне мережування надзвичайно важливе, таким чином ми зміцнюємо соціальну тканину спільноти».

Чого очікувати від програми фестивалю?

В програмі фестивалю буде представлено близько сотні культурних і освітніх проєктів, що працюють з історією та пам’яттю. Це ініціативи, втілені учасниками й учасницями програми Студії живої історії та проєкти інших організацій чи незалежних авторів. Відбудуться екскурсії та квести в місті, лекції, майстер-класи про те, як працювати з історією, кінопокази і вистави документального театру, а також дитяча і музична програма. Участь у Фестивалі візьмуть культурні інституції, незалежні ініціативи, а також бібліотеки, архіви та музеї.

Ось декілька прикладів культурних ініціатив, що братимуть участь у Фестивалі. Це віртуальна виставка «Шахтарські історії зі Сходу та Заходу України», комікс «Луганськ, який ти?», екскурсія про єврейське минуле Івано-Франківська, збірка «365 жіночих історій харків'янок» та інші.

Що означає «жива історія»?

Катерина Єфремова, співкоординаторка Фестивалю живих історій:

«“Жива історія” – та, що зачіпає за живе. Ми стикаємося з історією щодня: коли чуємо новини з телевізора на кухні у батьків, коли згадуємо з друзями, як вибивали кепси і наклейки в 90-х, коли їдемо на тролейбусі-гармошці, коли вибираємо книжку на букіністичному ринку. Усе, що привертає увагу і збурює емоції, – жива історія. Це те приємне, що ми відкривали і переживали в житті, чи отримали у спадок від родини. Але також і задавнені образи, важкий неопрацьований досвід минулого».

Докладна програма буде опублікована на офіційній сторінці програми Студії живої історії: https://www.facebook.com/LiveHistoryWorkshop/ . А також у події на Facebook: https://www.facebook.com/events/399146510952891/.

Де відбудеться Фестиваль?

Подія відбудеться в Києві у партнерстві з культурно-мистецькими інституціями міста. Центральна локація фестивалю – 13 павільйон ВДНГ арт-резиденція Carbon (просп. Академіка Глушкова, 1).

Вхід на всі події «Фестивалю живої історії» вільний.

Фестиваль живих історій реалізується організацією «Інша Освіта» в партнерстві зі Спілкою MitOst e.V. та ГО «Центр студій політики пам’яті та публічної історії “Мнемоніка”» за фінансової підтримки Програми Н.О.Р.Д. Українського культурного фонду, Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні, Міністерства закордонних справ Німеччини та Фонду Роберта Боша.

Із запитаннями звертайтеся на festival@insha-osvita.org.