2019 07 18 hungary1

 

Із радістю повідомляю, що п’ятитомне видання середньовічних законів Угорщини, що включає Tripartitum Стефана Вьорбочі, двомовне видання Decreta Regni Mediaevalis Hungariae, опубліковане між 1989 та 2013, тепер доступне онлайн у PDF форматі. Заголовок: Online Decreta Regni Mediaevalis Hungariae: The Laws of the Medieval Kingdom of Hungary, лінк: https://digitalcommons.usu.edu/lib_mono/4. На додачу до текстів, до онлайн публікації долучено декілька досліджень (у тому числі передмови до друкованого видання).

Нинішнє видання, дещо оновленне посиланнями на останні публікації, одержало новий формат задля більшої зручності користування. Аннотації (у минулому окремий розділ в кінці томів) тепер перетворено на традиційні підрядкові примітки, і кожну законодавчу пам’ятку можливо вивчати окремо завдяки тому, що бібліографічні посилання подано у повному форматі. Технічні та фінансові обмеження не дозволили нам встановити гіперлінки до попередніх законодавчих пам’яток та провадити інші переваги цифрових публікацій, але будь-яка пошукова система цілком впорається із цим завданням.

Запити та, можливо, нарікання варто направляти мені як останньому з могікан початкової команди редакторів. Бажаю приємного читання усім, хто зацікавлений у розвитку cтудій з історії законодавства королівства Угорщини та Хорватії.

János M. Bak (bakjm@ceu.edu) ed.-in-chief