2017 07 05 radchenko

17 липня 2017 року о 16.00 Центр дослідження міжетнічних відносин Східної Європи у співпраці з програмою «Єврейських студій» Українського Католицького Університету проведуть круглий стіл: “Колаборація у Голокості в Україні: колективний портрет, мотивації, локальні особливості”.
Захід відбуватиметься в Академічному корпусі УКУ – вул. Козельницька 2а, ауд. 405.

В наші дні одним з важливих викликів для українського суспільства залишається «подолання» складного минулого. Історія українсько-єврейських стосунків та колаборації у Голокості неєврейського населення в період нацистської окупації часто є предметом політичних дебатів, ідеологічних суперечок та інструменталізації, а не дискусій професійних істориків. Тімоті Снайдер у своїй книзі «Чорна земля», розглядаючи ситуацію з погромами в Західній Україні влітку 1941 року, висловив думку про те, що велика частина українців, які брали участь в цих акціях в Галичині та на Волині були в 1939- 1941 рр. радянськими колаборантами. До таких висновків він дійшов, дивлячись на події в цих регіонах через призму того, що він називає «подвійною окупацією». Йому опонує інший історик – Омер Бартов, який стверджує, що члени ОУН, як і ідеологія цієї партії, зіграли значну роль в розпалюванні антисемітських настроїв в Галичині та на Волині в 1941 р, а отже – спровокували і радикалізували погроми та подальші переслідування та вбивства євреїв в Україні. Хто з них має рацію? Чи підходять схеми, запропоновані Снайдером чи Бартовим для регіонів центральної та східної України?

Організатори сподіваються, що дискусія стане початком для більшої ініціативи українських та зарубіжних дослідників з вивчення, обговорення та осмислення проблеми.

Модератор: Василь Расевич – кандидат історичних наук, дослідник Центру міської історії.

Учасники дискусії:

Микола Балабан – аспірант УКУ, досліджує історію Львова під час перших двох тижнів німецько–радянської війни.

Павєл Маркєвіч – аспірант Ягеллонського університету, досліджує історію Українського Центрального Комітету у Кракові (1940-1945).

Юрій Радченко – кандидат історичних наук, директор Центру дослідження міжетнічних відносин Східної Європи, пост докторальний дослідник Університету імені Бен Гуріона у Негеві. Досліджує історію Голокосту, українсько-єврейські стосунки, європейські праворадикальні рухи 1920-1940- х-рр. та колаборацію у Східній Європі в період Другої світової війни.

Андрій Усач – незалежний дослідник. Вивчає нацистський окупаційний режим в Україні, місцеву колаборацію та Голокост.

В межах заходу відбудеться лекція професора юдаїки і єврейської історії історичного факультету Північно-західного (Northwestern) університету в Чикаго Йоханана Петровського-Штерна «Місцеве населення, колаборація та Голокост в Україні: новітня історіографія, перспективи розвідок»

Контактна інформація:
Артем Харченко
+380975435364

ethnickh@gmail.com
https://ethnickh.wordpress.com