Український інститут у Лондоні планує ряд заходів, присвячених святкуванню 100-річчя Української революції 1917 року, яка відкрила століття боротьби України за незалежність і державність. Україна стала епіцентром громадянської війни між кількома таборами, пережила короткий період державотворення, низку селянських повстань, а також прихід більшовиків, «червоного терору» та початок грандіозного експерименту з побудови соціалістичного суспільства, який дуже швидко зійшов на брутальну політику колективізації, індустріалізації та репресій проти української інтелігенції. 20-і роки також були позначені відродженням ідентичності та розквітом українського авангардного мистецтва, невід'ємної частини європейського модернізму і традицій. На думку багатьох революція 1917 р. в Україні може розглядатися як провісник подій «Революції гідності» століття потому.

Український інститут у Лондоні у співпраці з провідними університетами, музеями та культурними організаціями Британії пропонує британській громадськості взяти участь у циклі подій «The Century of Ukrainian Revolutions: 1917-2017» ("Сторіччя українських революцій: 1917-2017"), які відбуватимуться упродовж 2017 року у британській столиці.

Цикл відкриється лекцією відомого американського історика, професора Марка фон Хагена «Чому Українська революція є важливою для істориків Російської Революціі 1917 року?» 30 травня 2017 року. Подія відбудеться у Лондонській Школі Економіки. Буде показано також маловідомий український фільм 1920 року «Шкурник» відреставрована копія якого буде надано національним Центром Олександра Довженка (знайти лінк на сайт). Фільм є сатирою на реалії радянського устрою в Україні у перші роки після приходу більшовиків і був заборонений невдовзі пісоя виходу на екрани.

7 червня у лондонському кінотеатрі Bertha DocHouse відбудеться показ іншого українського фільму 20-х років – документальної стрічки «Навесні» Михаїла Кауфмана, брата іншого відомого кіномайстра – Дзіґи Вертова. Фільм є символітчним зображенням приходу весни і пробудження до нового життя у новому, соціалістичному Києві. Кінокритик Центру Олександра Довженка Станіслав Мензелевський надасть фаховий коментар британській аудиторії щодо мистецької мови Кауфмана і розповість про феномен ВУФКУ – Всеукраїнського кінофотоуправління, яке сприяло небувалому розвою українського кіновиробництва 20-х у коротких період політики українізації.

Ціла низка подій запланована на осінь. Зокрема, відбудеться презентація книги відомого історика Енн Епплбаум “Червоний голод: війна Сталіна проти України” («Red Famine: Stalin’s War on Ukraine»). Книга Енн Епплбаум – остання частина її трилогії, присвяченої злочинам комуністичного режиму, яка включає також історії ГУЛАГу та історію створення маріонеткових комуністичних режимів у Східній Європі.

Окрема подія буде присвячена мистецькому виміру політики декомунізації. Подія називатиметься «Монументальна пропаганда: прощання з радянською естетикою» і включатиме презентацію книги київського видавництва «Основи» «De-communised: Ukraine’s Soviet mosaics», яку презентуватиме Дана Павличко, а також культурологічний аналіз феномену Ленінопаду, який здійснить дослідниця Оксфордського університету та мистецтвознавець Мирослава Хартмонд.

Український Інститут у Лондоні є британською благодійного організацією, яка займається інформаційно-освітньою діяльністю, спрямованою на вивчення української історії, мови та культури, а також на ознайомлення з подіями сучасної України. Афілійована з Українським Католицьким Університетом у Львові. Незалежна від уряду та бізнесу.