ВНЗ УКРАЇНСЬКИЙ КАТОЛИЦЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра світової історії нового і новітнього часу

СОЦІОКУЛЬТУРНА ІСТОРІЯ ЄВРОПИ ТА АМЕРИКИ XVI–XX СТОЛІТЬ

Всеукраїнська студентська наукова конференція

Львів, 5 травня 2017 року

Кафедра світової історії нового і новітнього часу Гуманітарного факультету (http://clio.ucu.edu.ua/) запрошує студентів 3–5 курсів гуманітарних спеціальностей до участі у конференції «Соціокультурна історія Європи та Америки XVI–XX століть», яка відбудеться 5 травня 2017 року в Українському католицькому університеті (м. Львів, вул. Козельницька, 2А).

Поширення в останні десятиліття в Україні нових підходів до історіописання позначило важливі зміни у сприйнятті та вивченні історичного минулого. Знання іноземних мов, використання оригінальних джерел, нових теорій і методів, міждисциплінарний підхід уже сприймаються не як новація, а як обов’язкова умова досліджень зі світової історії. Наш задум полягає у тому, щоб зібрати молодих людей, які не лише цікавляться відповідною тематикою, але й докладають зусиль для оволодіння належними теоретичними та методичними навиками і мовними компетенціями, безпосередньо працюють з різного роду джерелами, готові поділитися своїми напрацюваннями та зацікавити своїх колег.

Загальне тематичне спрямування конференції відображає актуальний епістемологічний поворот в історичних дослідженнях, який дозволяє зосередити увагу на культурних та соціальних практиках як ключових у функціонуванні суспільства. Теми виступів можуть звертатися до зазначених нижче напрямів на різних рівнях (людина, спільнота, суспільство) та в різних часових і географічних контекстах. Роботу конференції заплановано за чотирма напрямками:

* Людина і суспільство
Історія з антропологічної перспективи, поза великими подіями та глобальними змінами. Приватність і повсякденність у контексті матеріальної культури, національних, політичних, соціальних ідентичностей. Освіта. Індивідульна і колективна пам’яті. Ментальна картографія. Зміни функцій і ролей. Просопографія.

* Ідеологія і традиція
Конструювання і функціонування ідеологій, традицій, наративів, дискурсів, притаманних великим і малим соціальним групам. Історія ідей, інтелектуальна історія. Інтелектуали і влада. Історичні міфи та їх функціонування в суспільному дискурсі. Комеморативні практики.

* Революція та еволюція
Явища тяглості та перервності в модерному світі. Еволюційна і радикальна трансформації «старого порядку». Політична культура і форми політичної участі.

* Війна і мир
Глобальні та локальні конфлікти, їх врегулювання в новій і новітній історії. Цивілізаційні конфлікти. Повстання, масові рухи, форми громадянської непокори. Антропологія війни.

Для зголошення просимо до 1 березня 2017 року надіслати три обов’язкових документи:
* повністю заповнену Анкету (додається);
* власний Життєпис (CV), з неодмінним зазначенням освітніх даних і додаткових компетенцій (у тому числі тих, які набуваються);
* Анотацію доповіді (обсяг 2000 знаків з пробілами), в якій вказуються мета, теоретичні підходи і використані методи, головні джерела та історіографія, засновки і попередні висновки дослідження.

Організатори залишають за собою право відбору. Підтвердження участі в конференції буде надіслане до 20 березня 2017 року.

Участь у конференції лише очна. Робоча мова – українська.

Організатори забезпечують: 1) проживання для учасників з-поза меж Львівської області (доба з 5 на 6 травня); 2) харчування (обід, вечеря). Тексти кращих виступів будуть опубліковані в збірнику студентських наукових праць УКУ. Проїзд – власним коштом учасників. Організаційний внесок не сплачується.
Зголошення та можливі запитання просимо надсилати електронною поштою на адресу: world_history@ucu.edu.ua

Відповідальна особа: Катерина Бондарева (методист кафедри світової історії нового і новітнього часу УКУ).