23 квітня, четвер

19.00 — 20.30. Кінозал. Чеський Центр у Києві представляє документальний фільм «Ольга» (режисер — Мирослав Янек) про першу леді Ольгу Гавел, дружину Вацлава Гавела. Дискусія зі спеціальними гостями Карелом Шварценберґом і Бржетіславом Рихліком. 

24 квітня, пятниця

13-00 Іван Патриляк, презентація-перфоманс книги "Перемога або смерть. Український визвольний рух 1939 - 1960 рр.", стенд "КСД".

16.00 — 16.45. Сцена «Кафе Європа». «Європейська пам’ять про Другу світову війну». Дискусія за участі Жана-Іва Потеля (Франція), Андрія Павлишина, Ігоря Гирича. Модератор — Леонід Фінберг. За підтримки Французького Інституту в Україні. 

18.00 — 19.30. Зал «Папір». Фонд «Ізоляція» і Книжковий Арсенал за підтримки міжнародного телеканалу «Ukraine Today» презентують дискусію «Донбас: кордони і межа свободи». Спеціальний гість Хіроакі Куромія — американський історик японського походження, професор історії історичного відділення Індіанського університету (Блумінґтон, США), автор книги «Свобода та терор на Донбасі». Учасники: політолог Костянтин Батозський (Київ – Маріуполь) і кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та культурології Краматорського економіко-гуманітарного інституту Олександр Осіпян (Краматорськ). Модераторка події — Катерина Яковленко, координаторка проекту «Донбаські студії» (Фонд «Ізоляція»).

25 квітня, субота

11:00 «Історія як історії». Зустріч з Володимиром В’ятровичем, автором книги «Історія України з грифом “Секретно”», Кінозал.

14.00 — 14.50. Meridian Czernowitz. Презентація книги Алоїза Нуссбаумера «Примусові робітники в Пінцґау: трудові відносини в період націонал-соціалізму, життєві історії». Спільно з видавництвом «Книги – XXІ». 

16.00 — 16.45. Сцена «Кафе Європа». Презентація книги Мартіна Поллака «Отруєні пейзажі», видавництво «Книги – XXІ» та Австрійський культурний форум. Учасники: Неля Ваховська, Станіслав Лубєнський, Алоїз Нуссбаумер. 

17.00 — 18.30. Сцена «Кафе Європа». Почесна лекція німецького історика і соціолога Карла Шльогеля, «Археологія комунізму. Наслідки української кризи для Європи» за підтримки Goethe-Institut в Україні. 

26 квітня, неділя

13.00 — 13.45. Кінозал. Презентація книги Марини Гримич «Бранзолія» за участі авторки, представників Посольства Бразилії в Україні та бразильської діаспори в Києві. Організатор: видавництво «Дуліби».

Українська програма

23 квітня, четвер 

18.00 — 18.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Після війни: що далі? Пам’ять і примирення в суспільствах повоєнної Європи». Лектор — кандидатка історичних наук, співробітниця Центру міської історії Центрально-Східної Європи Ірина Склокіна. присвячено проблемам, що виникають після військових конфліктів, перш за все йтиметься про ставлення до учасників Другої світової у Європі та СРСР. Яким чином складалося подальше життя фронтовиків, полонених, тих, хто пережив окупацію? Чи (не)осмислений досвід Другої війни впливає на сприйняття і переживання теперішнього конфлікту на сході України? Як інші країни шукали примирення після воєн і конфліктів? 

24 квітня, пятниця 

17.00 — 17.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Колір і форма людської драми». Лектор — Марина Скирда, заступник генерального директора з науково- просвітницької роботи Національного художнього музею України 

18.00 — 18.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Митець на війні. Безпосередній відгук». Лектор — мистецтвознавець Ігор Хоборов, завідуючий відділом науково-освітньої роботи Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Лектор розповість про участь мистців у війні, спроби художників візуалізувати військові конфлікти.

25 квітня, субота 

18.00 — 18.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Іншого кінця світу не буде. Воєнна тема в українській літературі (1914–2014)». Лекторка — кандидатка філологічних наук Ірина Старовойт, доцентка кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка. Ірина Старовойт розповість, як у поколінні дітей і внуків війни приховане чи засекречене знання про війну виходить наяв, заважає жити в "чистій" сучасності, вимагає нового синтезу колективної пам'яті і наштовхується на реальність нової війни. 

19.00 — 19.45, Кінозал. Історичний лекторій. Зустріч-лекція «Україна — серед світових цивілізацій. Про витоки та суть українсько-російської війни 2014–2015 років». Лектор — доктор історичних наук Леонід Залізняк — професор Києво-Могилянської академії, заввідділу Інституту археології НАН України. Лектор окреслить як і історичний шлях України та земель, які тепер є нашою державою. А також історичний розвиток земель, які тепер іменуємо Росією. У полі зору політичний вибір правителів від племен до сьогодення, мовні питання й ментальні устої, зовнішня в внутрішня політика, які формували кожну з націй, відміннсть між ними.

 26 квітня, неділя 

11:00 Дискусія «Історія по-новому. Історичні постаті з циклу книг «Українці. Історія нескорених». Учасники: Олеся Ісаюк, Іван Патриляк. Модератор - Сергій Громенко. Зал «Хоку».

14.00 — 14.45. Кінозал. Історичний лекторій. «Не всі рани війни видимі, але всі потребують зцілення». Лектор — психотерапевт Андрій Карачевський, доцент кафедри дитячої, соціальної та судової психіатрії, волонтер Психологічної служби Майдану, член правління ГО «Українська асоціація фахівців з подолання психотравмуючих подій».Під час лекції буде розглянуто безпосередній вплив та віддалені наслідки подій, що загрожують життю та викликають відчуття безпомічності у психіці військових і мирних громадян, а також як покращити психологічну пружність та прискорити відновлення як окремої людини так і суспільства в цілому