2021 09 22 konf1

Міжнародна наукова конференція під такою назвою відбулася на філологічному факультеті Вільнюського університету 9–11 вересня 2021 року. Цей рік Сейм Литовської Республіки оголосив Роком литовських татар, тож і конференція проходила в комплексі з іншими заходами, проваджуваними з цієї нагоди.

2021 09 22 konf2

 У роботі конференції взяли участь науковці з Білорусі, Болгарії, Литви, Іспанії, Польщі, Росії, України, Туреччини. Упродовж двох днів заслухано 40 доповідей, що стосувалися проблем історії литовських татар, її лінгвістичних у культурних аспектів, рукописної спадщини, кораністики, зв’язків литовських татар з іншими тюркськими народами, розвитку і перспектив сучасних татарських громад в Литві, Польщі й Білорусі, біографій відомих постатей, які походили з литовських татар. Окрема увага приділена проблематиці української історії часів Великого князівства Литовського. З програмою конференції та іншими заходами можна ознайомитися за посиланням: http://www.totoriuistorijosirkulturosmetai.flf.vu.lt/?fbclid=IwAR1_Rx6Xg2sHsn_7LbdZQb-KDyYUwcuomadlKElOuRcz4x41Xf6lDT-8C8o

2021 09 22 konf3

Перший день роботи конференції завершив концерт, під час якого лунали татарські мелодії та пісні. Виступили солістка Литовського національного театру опери та балету Юлія Каралюнайте, татарський фольклорний ансамбль «Ілсу» і квартет «Лакме». 11 вересня учасники конференції відвідали історичний центр Кедайняй і мінарет Кедайнської мечеті. Того ж дня відбулася презентація книги «Від міжвоєнного татарського музею у Вільнюсі до музею в Субартонсе», під час якої учасники конференції поспілкувалися з представниками татарської общини. Приватний музей в Субартонсе був створений з ініціативи Люсі Гайдукевічене. Упродовж трох днів учасників конференції частувала асоціація «Тоторішкас сконіс» (очільник Таірас Кузнецовас).

Галина Мішкінене, доктор гуманітарних наук, доцент філологічного факультету Вільнюського університету