2020 07 16 iudaika1

 

 

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ ОНЛАЙН –
20 ЛИПНЯ 19-00
реєстрація за посиланням

Кафедра історії НаУКМА

Спеціальність «Історія та археологія»

Спеціалізація «Юдаїка»

Майже 10 років програма готує магістрів з юдаїки.

Упродовж двох років студенти вивчають історичні дисципліни, фахові курси з єврейських студій і мови – іврит та їдиш.

Програма надає гранти (включно з оплатою за навчання і гуртожиток та стипендією) і проводить конкурси на стажування в Єрусалимському університеті.

Випускники програми отримують магістерський диплом державного зразка за спеціальністю «Історія та археологія» НаУКМА, спеціалізація «Юдаїка».

Після закінчення навчання ви зможете:

- вступити до аспірантури та захистити дисертацію;

- працювати в Україні та за кордоном у провідних університетах світу, в архівних установах і дослідницьких інституціях, викладати в учбових закладах.

Вступати на програму можна при наявності диплому бакалавра, спеціаліста або магістра незалежно від спеціальності.

Особи, що мають диплом не з історії, повинні скласти додатковий вступний іспит.

Для вступу на магістерську програму потрібно:

  • заповнити анкету вступника (щоб отримати анкету вступника, напишіть на електронну адресу vaadua@gmail.com);
  • подати детальний мотиваційний лист, виклавши в ньому бачення свого майбутнього магістерського дослідження з юдаїки (1–2 сторінки);
  • скласти вступне випробування з англійської мови (загальнодержавне), а також додаткове вступне випробування з історії (для осіб, які мають освітній ступінь з іншої спеціальності, ніж історія).

Якщо ви вже маєте диплом спеціаліста або магістра та хочете отримати другу вищу освіту, іспит з англійської мови складається тільки у межах Університету (ЗНО не потрібне).

Контакти:

Загальні питання:

+38 097 486 69 00 Олена

vaadua@gmail.com

Докладніше про правила вступу за посиланням на сайті НаУКМА.

 2020 07 16 iudaika2

Запитання та відповіді

1.Що таке юдаїка?

Юдаїка – це розділ гуманітарних досліджень, спрямованих на вивчення релігії, історії, культури та побуту єврейського народу. До юдаїки входять також дослідження єврейської філософії та права, аналіз сакральних єврейських текстів, студії з єврейських мов та літератури.

2.Чи може вступити на програму людина, яка не має єврейського походження?

Так, може. Етнічне походження не має значення для вступу на програму.

3.Чи можуть випускники працювати в інших історичних галузях?

Так, вони отримують диплом державного зразка за спеціальністю “Історія та археологія” НаУКМА.

4.Чи можуть випускники вступати до аспірантури?

Так,вони можуть вступати до аспірантури НаУКМА або вчитися та захищати дисертацію в інших університетах України або за кордоном.

5.Яке відношення програма має до Києво-Могилянської Академії?

Особи, які вступають на програму, стають студентами Києво-Могилянської академії.

6.Навчання проходить за контрактом?

Так, але студенти не платять за навчання. Оплата йде за рахунок спонсорської допомоги від організації “Українсько-єврейська зустріч” та Вааду України.

7.Де можна працювати після закінчення навчання?

Випускники програми працюють як дослідники та викладачі в Україні та за кордоном у провідних університетах світу, в архівних установах і дослідницьких закладах.

8.Чи потрібно знати іврит або їдиш для вступу?

Ні, не потрібно.

9.Якою мовою проходить навчання?

Згідно зі статутом Києво-Могилянської Академії навчання проходить українською або англійською мовами.

10.Чи можливе вільне відвідування?

Так, Згідно зі статутом Києво- Могилянської академії це можливо, але модулі, курсові роботи, домашні завдання та іспити треба здавати вчасно.

11.Чи є на програмі релігійна складова або обмеження за релігійною належністю?

Ні, немає. Це освіта державного рівня, релігійної складової немає.

Докладніше у розмові з Йосифом Зісельсом за посиланням.

 

ЩЕ КІЛЬКА СЛІВ ПРО ПРОГРАМУ

 

Магістерська програма «Юдаїка» в межах спеціальності «Історія та археологія» – перша подібна програма в Україні, що існує з 2012 року.

Її спільно заснували Національний університет «Києво-Могилянська академія» і Асоціація єврейських організацій та общин України (Ваад України) за підтримки багатонаціональної ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» (UJE, Ukrainian Jewish Encounter) задля поглиблення академічних студій з юдаїки в Україні.

Програму координує кафедра історії НаУКМА. Мета програми — на високому професійному і сучасному рівні готувати фахівців з єврейської історії та культури.

Програма надає гранти (включно з оплатою за навчання і гуртожиток та стипендією) і проводить конкурси на стажування в Єрусалимському університеті.

Навчання на програмі триває два роки. Магістранти опановують різні історичні дисципліни, слухають курси з юдаїки, вивчають єврейські мови іврит та їдиш, а також арамейську за вільним вибором. Випускники отримують диплом магістра історії (спеціалізація «юдаїка») НаУКМА. Навчальний процес спирається на новітні освітні методики.

Програма залучає інноваційні технології в навчальний процес і всіляко сприяє студентам в отриманні стажування за кордоном.

Крім вивчення різноманітних дисциплін, магістранти проходять архівно-музейно-бібліотечну практику в установах Києва та Львова, безпосередньо знайомляться з матеріальною спадщиною євреїв України та набувають практичних навичок дослідницької роботи з відповідними матеріалами.

Щороку найуспішніші студенти програми мають змогу влітку стажуватися в Єрусалимському університеті. Учасники стажування в Ізраїлі отримують можливість попрацювати в бібліотеках і архівах для здійснення власного дослідження, а також отримати консультації від ізраїльських фахівців.

До важливих і пріоритетних завдань програми належить тісна співпраця з кращими світовими центрами юдаїки і насамперед з Єврейським університетом в Єрусалимі - провідним ізраїльським закладом вищої освіти, який входить до рейтингу 100 найкращих університетів світу.

На програмі працюють викладачі кафедри історії НаУКМА і запрошені лектори, як українські (спеціалісти з різних галузей юдаїки, у тому числі й випускники Могилянки), так і закордонні. Провідні дослідники й експерти з єврейських студій із Ізраїлю, США, Канади і країн Європи читають міні-курси та публічні лекції, щоб студенти могли ознайомитися з сучасною методологією та дослідницькими підходами в галузі академічної юдаїки.