2018 10 15 jusevsky

 

26 жовтня 2018 р. (п’ятниця) о 17.00 Громадська організація «Центр дослідження і популяризації польської спадщини на Слобожанщині» (Україна) за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща в Харкові і Хабу соціальної активності “Студія 42” (Україна) проводить міжнародний круглий стіл на тему Генрик Юзевський і його бачення польсько-українських стосунків.

Постать Генрика Юзевського символізує тісне переплетіння історії України і Польщі перших десятиліть ХХ ст. Будучи учасником Української революції 1917-1921 рр. і особою, близькою до Симона Петлюри, Юзевський згодом взяв активну участь у процесі розбудови Другої Речі Посполитої. Концепція українсько-польського порозуміння, яку Г. Юзевський намагався реалізувати під час перебування на посаді волинського воєводи (у 1928-1929 і 1930-1938 рр.), містила у собі чимало цікавих кроків, спрямованих на подолання існуючих антагонізмів між двома народами. Фаховий аналіз цих питань уможливить часткове подолання дефіциту уваги до постаті Генрика Юзевського, який сьогодні на жаль простежується в українській історіографії і публічному просторі.

Які зміни відбуваються в освітній системі Волині наприкінці 1920-30-х рр. і як вони корелюються із загальною стратегією українсько-польських взаємовідносин, яку намагався реалізувати Генрик Юзевський? Наскільки освітня політика Другої Речі Посполитої на Волині була подібною/відмінною від інших східних теренів, зокрема – білоруських земель? Наскільки дієвим кроком з точки зору українсько-польського порозуміння був «волинський експеримент»? З чим була пов’язана його криза в 1935–1938 рр. і які це мало наслідки для подальшого розвитку українсько-польських відносин? Яким є образ Генрика Юзевського в сучасному медійному просторі?

Відповіді на ці та інші питання Ви зможете отримати, якщо відвідаєте тематичні панелі нашого круглого столу.

Він відбудеться за адресою – м. Харків, площа Конституції 1, Палац праці, 7 під’їзд, 2 поверх, Хаб соціальної активності «Студія 42».

Запрошуємо викладачів, науковців, студентів, представників культурної громадськості м. Харкова, усіх небайдужих до історії України і Польщі!

P.S. Організатори висловлюють сердечну подяку інформаційному партнеру заходу – сайту Historians.in.ua – за допомогу в проведенні круглого столу.