2016 08 07 belorucec

У музеї Тараса Шевченка відкриється виставка Євгенії Бєлорусець про працю на території війни

Відкриття виставки: 17 серпня 2016 року о 19:00

Місце: Національний музей Тараса Шевченка

Терміни дії виставки: 18 серпня – 4 вересня 2016 року

17 серпня о 19:00 у Національному музеї Тараса Шевченка відкривається виставка української художниці Євгенії Бєлорусець «Перемоги переможених», створена в співавторстві з куратором Тетяною Кочубинського та архітектором Іваном Мельничуком. Виставка присвячена пост-індустріальної Україні, роботі на шахтах на кордоні з військовими діями, сучасним образам праці в період військового конфлікту на Донбасі. Крім соціальної проблематики виставка ставить питання про значення та роль документа в мистецтві та медіа в цілому.

На відкритті виставки буде присутня Віра Ястрєбова – одна з героїнь проекту «Перемоги переможених», правозахисниця, ініціаторка організації «Громадський контроль праці», юристка шахти в м Лисичанськ.

«Перемоги переможених» – це цикл фотографій і текстів, створених Євгенією Бєлорусець під час війни на Донбасі у Дебальцевому, Лисичанську, Вуглегірську, Димитрові, Красноармійську, Приволлі, Новодружеську Олесандрівську, Попасній. Художниця працює над проектом з 2014 року в тісній співпраці з профспілковими, волонтерською та правозахисними ініціативами.

Проект «Перемоги переможених» – результат особистого дослідження художниці. Він розповідає про спільноти, які продовжують існувати на сході України, на кордоні військових дій всупереч легітимізованому насильству війни.

Мета проекту – сфокусувати увагу на людях та спільнотах, одне існування яких часом ставало нездоланною перешкодою для поширення військового насильства.

Кажуть, історію пишуть переможці. Чи можемо ми прочитати й почути історію, написану переможеними? Як почути не створені розповіді тих, хто з тих чи інших причин не готовий говорити? Людвіг Вітгенштейн закінчує свій логіко-філософський трактат, ідеї якого виникли в окопах Першої світової війни, тезою: «Про що неможливо говорити, про те слід мовчати». Мовчання властиво документу, який пред'являє реальність, але не інтерпретує її.

В умовах глобального та локального насильства війни, спірність будь-якої інформації, необхідно знайти шлях, щоб повернутися до вимог етичної і правової недоторканності людини. Саме документ дозволяє нам бачити зв'язку між вірогідністю і відповідальністю, про важливість якої писали ключові для виставки філософи – Ханна Арендт та Людвіг Вітгенштейн.

2016 08 07 belorusec2 

Фрагменти цієї серії фотографій, яка знімалася в звільнених містах сходу України, в 2015 і 2016 рр. були показані в Меморіалі берлінської стіни в Берліні, в Федеральному виставковому залі в Бонні, в Національному павільйоні України в рамках Венеціанської бієнале.

Київська експозиція в музеї Шевченка буде доповнена унікальними фотографіями з архіву Незалежних профспілок України.

Важлива складова – публічна дискусійна програма, що відбудеться за участю філософа Бориса Будена (Берлін), мистецтвознавчині Олени Вогман (Берлін), соціологів і філософів Ольги Шпараги (Мінськ), Михайла Мінакова (Київ/Мілан), Кирила Ткаченка (Київ/Мюнхен), художників Лади Наконечної, Нікіти Кадана, Івана Мельничука та багатьох інших.

Проект здійснено за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні та Міністерства закордонних справ Німеччини.

Місце: Національний музей Тараса Шевченка

Адреса та режим роботи музею: Київ, бульвар Тараса Шевченка, 12.

Вт -  нд, з 10:00 до 18:00 (каса до 17:30)

Контакти:

Катерина Яковленко

Телефон: +380958656496

E-mail: k.iakovlenko@gmail.com