Місія програми в УКУ полягає у творенні середовища істориків, які братимуть участь у будуванні динамічних та відкритих стосунків з минулим у суспільстві, допомагатимуть залучати різні групи та середовища до дискусій про минуле у публічному просторі і таким чином долучатимуться до побудови плюралістичної учасницької історичної культури.

Особливістю програми є поєднання теоретичних знань (сучасні теорії та методи історичного дослідження, знання про історичну культуру та освіту) та практики (прикладні навички: майстер-класи з презентації, написання текстів, зокрема, для ЗМІ, Інтернет-сторінок, соціальних мереж, організація, планування та управління проектами, зокрема виставками, освітніми програмами, туристичною діяльністю, розробка форматів залучення громад і спільнот у дослідницькі проекти та комунікації їх результатів для широкої громадськості, тощо). З огляду на це, навчальний план програми зорієнтований на вдосконалення і набуття студентами знань, умінь і компетенцій у професійній сфері, адже сучасний ринок праці потребує істориків, які поєднують фахові академічні знання та якісні комунікативні навички. Важливим є поєднання аналітичних вмінь з вміннями вираження, як у усному, так і письмовому форматах. Програма також охоплює практичні заняття у форматах нових медіа. Орієнтована на широку громадськість така професійна компетенція передбачає будування горизонтальних та партнерських стосунків з аудиторією, а також вміння фасилітування та медіації. Це важливо з огляду на можливі конфліктні та складні дискусії і питання пов’язані з минулим. Такі вміння є основою для подальшої праці як у сфері історичних досліджень, так і роботи пов’язаної з осмисленням минулого та популяризацією історії у сфері мас-медіа, освітніх та культурних проектах, музейних інституціях, ініціативах пов’язаних зі збереженням та управлінням культурною  спадщиною, туристичному бізнесі, муніципальних й управлінських сферах та загалом у проектах, орієнтованих на співпрацю з локальними спільнотами і широкою громадськістю.

Поряд з ґрунтовними теоретичними знаннями з сучасної історіографії та методології історичних досліджень, випускник програми отримує інтенсивний практичний вишкіл, який має приготувати його до праці в інституціях публічної історії, медіях та бізнесі поза академічною сферою у Львові, Галичині, інших регіонах і містах України та за кордоном. З огляду на це, програма включатиме три основні академічні траєкторії:

* усна історія, колективна пам’ять і творення локальних спільнот;

* культурна спадщина й історичний туризм;

* історія і медіа.

Програма реалізується у співпраці з Львівською бізнес-школою і Школою журналістики УКУ.

Прийом документів на 2016-2017 навчальний рік 4–30 липня.

Вартість навчання: 12500 грн. за рік, тривалість навчання – 1,5 року.

Абітурієнти з високим вступним балом отримують можливість отримати стипендії.

Детальніша інформація про програму та умови вступу доступна за посиланням:

http://clio.ucu.edu.ua/akademichni-prohramy/mahisterka-istoriya/publichna-istoriya-public-history/