Тривалість курсу – один місяць. 9 занять, які відбуватимуться двічі на тиждень. 

Початок занять – кінець вересня 2015 року. 

День і час проведення буде узгоджений з учасниками. 

Місце - Центр міської історії (вул. Акад. Богомольця, 6). 

Форма занять - лекції з обговореннями. 

Мова – російська та українська.

Мета курсу – розглянути та проаналізувати різні форми дії та впливу авангардних архітектурних експериментів міжвоєнного періоду на способи організації міського простору, ритми щоденного життя і загальну символіку архітектурного вигляду сучасних міст.

Авангардна архітектура завжди містила особливе соціальне послання. Масштабні містобудівні експерименти 1920-1930-х років, що відбувалися в різних частинах світу, спрямовувалися не тільки на встановлення нових архітектурних і естетичних стандартів, вони орієнтувалися на поширення нових цінностей, звичок, життєвих укладів і, зрештою, формували нове суспільство і нову людину. Авангардна архітектура була не лише невіддільна від соціальності, вона безпосередньо перетворювала її, задаючи нові тенденції суспільного життя. У цьому сенсі, вкрай важливо зрозуміти, що ми можемо побачити в авангардній архітектурі сьогодні, крім "пам'ятника" та історичної "спадщини". Які смисли вона демонструє? І що нового дозволяє виявити в навколишньому міському просторі, його облаштуванні, символіці та нас самих?

Основним предметом обговорення в ході занять стане архітектура конструктивізму – напряму, в якому ідея перетворення соціальної дійсності знайшла своє найрадикальніше втілення. Розглядатимуться приклади містобудівних проектів і соціальних експериментів, які отримали розвиток у найбільших індустріальних центрах Радянського Союзу, зокрема, в Москві, Ленінграді, Харкові, Мінську, Свердловську. Крім того, планується зіставити експерименти конструктивізму з аналогічними тенденціями розвитку архітектури функціоналізму в Східній Європі загалом. Окрему увагу в цьому контексті присвячено особливостям утвердження принципів функціоналізму в міському просторі Львова.

Заняття будуть відбуватися у формі лекцій з обговореннями по найважливіших дискусійних питаннях. Студенти будуть виконувати практичні завдання за результатами дискусій.

Детальніше з програмою можна ознайомитися тут.

Вимоги до курсу:

Учасники курсу мають опрацьовувати рекомендовану літературу до занять, на основі якої будуть відбуватися обговорення, та готувати практичні завдання. Участь в дискусіях та результати практичних завдань будуть критеріями оцінювання для отримання сертифікату курсу

Умови складання заявок на участь в курсі:

Заявка українською мовою повинна містити:

* Резюме

* Мотиваційний лист (не більше 3 тис. знаків тексту, чому Ви хочете взяти участь у цьому курсі)

Просимо надсилати заявки на адресу координатора навчальної програми Центру др. Ірини Мацевко i.matsevko@lvivcenter.org

 У полі "Тема" зазначте "Заявка на курс: Авангардна архітектура "

Михайло Ільченко - дослідник соціології міського простору, пострадянських трансформацій та методології суспільних наук. Автор численних публікацій на тему сучасних інституційних досліджень і урбаністики. 2011 року захистив кандидатську дисертацію з політології. Учасник ряду дослідних, науково-освітніх та мистецьких проектів, пов'язаних із вивченням архітектури авангарду. Науковий співробітник Інституту філософії та права Уральського відділення Російської академії наук, викладач.