14.08, 17:30 - Майк Лоулесс (LA-architecture, Великобританія), Баланс 

Війна, релігійна та етнічна нетерпимість, будівництво імперії, жадібність, голод, перенаселеність, руйнування навколишнього середовища - все це відбувалося в різних точках земної кулі протягом всієї історії. Така природа людини. Однак, люди борються з цим, як з вірусами. У своїй лекції Майк відповість на питання, як себе почуває в цьому конфлікті людина. Як вона та її дії працюють у рамках глобального світу. Що людина відчуває по відношенню до свого дому? До себе самої? Яким стає навколишнє середовище та суспільство: гірше чи краще? Коли у нас щось додається, що ми втрачаємо? Коли нам стане «достатньо»? Чи існує баланс? Чи можемо ми допомагати? Майк сподівається, що ми зупинимося у своїх бажаннях збагачення на хвилину, щоб подумати над цим разом. 

Майк Лоулесс працював у «темних» місцях світу, які були знищені військовими конфліктами, релігійними чистками; де відсутня довіра серед членів суспільства один до одного, а також панувала зневага до багатьох речей. У такій «темряві» жили Кювейт і Боснія. З часом ці країни знайшли світло, доброту та радість. У них є надія на майбутнє, хоч і практично немає часу на здійснення цих надій.За словами Майка, в цьому може допомогти архітектура та дизайн. 

Майк працює у Великобританії, але розробляв дизайн в Китаї, Європі, Росії та Скандинавії. Був нагороджений призами за розробку проектів різноманітних будівель.

14.08, 19:00 - Ендрю Хешер (Університет Мічигану, США), Домашні питання: архітектура та/як гуманізм 

Одне з останніх досягнень людства в сучасному гуманізмі - це введення кредитних і дебетних карт для організації харчування та житла для біженців. Так званий «гуманістичний ваучер» був впроваджений громадськими організаціями спільно з компаніями, які займаються кредитними картами, телефонним зв'язком, фінансовими інституціями та іншими підприємствами. Така послуга отримала назву «цифрове харчування». Крім того, табори для біженців також останнім часом будуть асоціюватися з «цифровим житлом».У своїй лекції Ендрю Хешер розповість про термін «цифровий притулок» і як цей термін працює в контексті гуманізму. З точки зору цієї історії, табір біженців може являти собою одне з місць, де будуть перетинатися інтереси зодчества та гуманізму. Візуалізація цього питання буде перетворюватися в провокацію і переростати в інші форми житла, у разі, якщо дані категорії входитимуть один з одним у конфлікт. Чи є політичне майбутнє «цифрових притулків» і яка технологічна новизна стане наступною? 

Ендрю Хешер - доцент Мічиганського університету з контрактом в Таубмантском Коледжі Архітектури та містобудування, департамент історії мистецтв, департамент слов'янських мов і літератури. У своїй роботі дослідник займається питаннями сучасної просторової політки, концентруючись на вивченні архітектурних і муніципальних утворень політичного насильства, гуманітарних та правозахисних апсектах, суспільної пам'яті та ідентичності.Ендрю є автором книг про проходили конфліктах: Те, що відбувається насильство: Архітектура конфлікту в Косово (Стенфордський університет, 2010) і Керівництво по неіснуючій нерухомості в Детройті (Мічиганський університет, 2012 року) і в даний час завершує роботу над книгою про політику пам'яті в Югославії, а також проекті міського занепаду в Детройті. 

15.08, 15:00 - Келлер Істерлінг (Єльський університет, США), Extrastatecraft 

Повторювані формули і просторові продукти роблять велику частину організації місця у світі. Сьогодні просторовими продуктами є не тільки будівлі, а цілі міста. Як правило, вони створюють зону вільних фінансових центрів, таких як Шеньчжень або Дубаї. Мобільним і монетизованим став космос. Майже всі міські інфраструктури і технології створюють цілі структури. І саме ці системи пишуться не мовою права і дипломатії, а мовою організації простору. Масивні глобальні системи інфраструктури, що адмініструються державним і приватним партнерством і рухаються за коштами фінансування ірраціональних, фактично генеруються форм державного управління, можуть приймати форму швидше ніж будь-які напівофіційні закони. Інфраструктура міста за коштами програмного забезпечення стає чимось на зразок операційної системи у формуванні міста. Вивчення викриття доказів цих операційних систем, створення нових навичок так само важливо, як вивчення мистецтва політики. 

Келлер Істерлінг - архітектор, письменник і професор Єльського університету. Її остання книга, Extrastatecraft: Потужність інфраструктури простору (Verso, 2014), розглядає глобальні інфраструктурні мережі як засіб державного устрою. Ще одна книга Віднімання (Штернберг, 2014), описує досвід того, як функціонують машини, якщо їх поставити в зворотному напрямку. Інші книги:Непохитна Невинність: глобальна архітектура і її політичний маскарад (MIT, 2005) і Організація простору: Пейзажі, дороги і будинки в Америці(Массачусетський технологічний інститут, 1999 г.). 

Всі події в рамках Architecture Ukraine проходять англійською мовою 

Вхід вільний 

Адреса: вулиця Набережно-Лугова, 8, 2-й поверх (станція метро Тараса Шевченка).

 

//