Розклад заходів:

Львів:

11 травня (понеділок), 15:00 – лекція  в Українському католицькому університеті / Гуманітарний факультет, вул. Козельницька, 2а

11 травня (понеділок), 18:30 - презентація книжки і дискусія за участі Томаша Стриєка, Леоніда Зашкільняка і Василя Расевича, модератор – Володимир Склокін / Центр міської історії, вул. Академіка Богомольця, 6.

Київ:

12 травня (вівторок), 18:00 - презентація книжки і дискусія  за участі Томаша Стриєка, Олі Гнатюк, Кирила Галушка і Миколи Рябчука, модератор – Володимир Склокін / Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3.

Харків:

13 травня (середа), 18:00 - презентація книжки і дискусія за участі Томаша Стриєка, Сергія Сєрякова і Володимира Маслійчука, модератор – Володимир Склокін / Книгарня «Є», вул. Сумська, 3

14 травня (четвер), 9:30  лекція  на Історичному факультеті Харківського національного педагогічного університету  ім. Григорія Сковороди / Головний корпус,  вул. Артема 29

14 травня (четвер), 13:30 -  лекція на Історичному факультеті  Харківського національного університету ім. Василя  Каразіна / Головний корпус, пл. Свободи 4.

Про дискусію

Відштовхуючись від основних тез книжки, основна увага в дискусії буде сконцентрована на ролі історії та пам’яті в Україні після Євромайдану і російської інтервенції. Учасники спробують відповісти на наступні запитання: якою насправді є роль історії в подіях останнього року? Якою має бути поведінка істориків і гуманітаріїв під час війни? Чи мають вони ангажуватись в кампанії патріотичного виховання і антиросійської історичної пропаганди чи, навпаки, повинні передусім зберігати критичну поставу? Чи потребує сучасна Україна «декомунізації», і якщо так, якої форми вона має набрати? Якої модифікації потребують український історичний наратив та історична пам’ять з огляду на оголошений курс на інтеграцію до ЄС? 

Про лекцію

Сучасна криза гуманітаристики є очевидною. Людей, які нею займаються, вважають її власним фахом, а дехто – навіть покликанням, ця криза ставить перед викликом пошуку нової відповіді на старі питання: навіщо ми існуємо? в ім’я чого ми цим займаємось? від імені кого ми говоримо? Ці питання є особливо актуальними для країн Центрально-Східної Європи. На відміну від Заходу, вони «не встигли» до кінця ХХ ст. «закінчити» власні націотворчі процеси і знайти для себе стабільне і безпечне місце на мапі сучасного поділеного світу. Тому, може скластися враження, що і в Польщі, і в Україні гуманітаристика сьогодні потрібна передусім державній владі, яка провадить політику пам’яті і формує національну ідентичність. Втім, ця відповідь на поставлене в заголовку питання не є слушною. Ми маємо відрізняти наукову функцію та функцію артикуляції індивідуальних і суспільних потреб від легітимізаційної і пропагандистської. Тому найбільш слушною відповіддю на питання, кому сьогодні потрібні гуманітарні наукові дослідження, є найбільш банальна з можливих: по просту нам.  

Про книгу

Томаш Стриєк. Невловні категорії: нариси про гуманітаристику, історію і політику в сучасних Україні, Польщі і Росії / Пер. з польської С. Сєряков, В. Склокін, І. Склокіна, А. Павлишин, ред. В. Склокін. Київ: Ніка-Центр, 2015.

До книжки увійшли вибрані статті провідного сучасного польського українознавця Томаша Стриєка, написані протягом останніх п’яти років. Автор зосереджується на тому, як українські інтелектуали і науковці після здобуття незалежності переосмислювали такі базові категорії як нація, пам’ять, національна історія, перехідна справедливість. Порівнюючи український випадок з польським, російським та іспанським, автор простежує «війни пам’яті» останніх десяти років і розмірковує над тим, яка політика щодо пам’яті потрібна сучасній Україні щоб подолати травматичне минуле і збудувати динамічне демократичне суспільство сьогодні.

Про автора

Томаш Стриєк - історик і політолог, провідний польський українознавець, науковий співробітник Інституту політичних досліджень ПАН і професор університету "Collegium Civitas" (Варшава). Фахівець з інтелектуальної історії, історії історіографії і порівняльних студій пам'яті. Автор чотирьох монографій, присвячених різним аспектам історії України ХХ – початку ХХІ століть, остання праця: «Україна перед кінцем історії. Нариси про політику держав щодо пам'яті» (Варшава, 2014).

Партнери: Видавництво «Ніка-Центр», Польський Інститут у Києві, Східний інститут українознавства імені Ковальських, Центр міської історії Центрально-Східної Європи, інтернет-портал www.historians.in.ua