2017 11 22 Boytcun 1

 

Бойцун Марко. Робітничий рух і національне питання в Україні: 1880-1920/ Пер. з англ. Лесі Бідочко та Максима Казакова. - Ч. 1. - Київ: Rosa-Luxemburg-Stifting; АРТ-КНИГА, 2017. - 222 с.

 

Ця книжка є доопрацьованим і розширеним варіантом дисертації, у якій автор порушує проблеми, ключові для розуміння повороту світової історії, що відбувався 100 років тому на руїнах Російської імперії. Як зміни державної влади на українських землях (не) сприяли становленню капіталізму, і що він приносив нижчим класам? Яким чином закордонний капітал наприкінці ХІХ ст. оформлював контури майбутньої української держави? Чому ліві інтерпретації національного питання могли бути діаметрально протилежними? Хто і чому ідентифікував себе як українця в 1917-му? Чим Центральна Рада відрізнялася від рад робітничих, солдатських і селянських депутатів?
Дослідження Марка Бойцуна  дозволить читачеві вийти поза межі звичних націоналістичних і радянських ідеологічних конструктів, краще зрозуміти та уявити собі людей доби першої індустріалізації, Великої війни і революції.

 

"...революції не роблять за парламентською процедурою. Їх здійснюють ініціативні маси, а лідери шукають формального схвалення і затвердження вже після захоплення "командних висот."

 

ЗМІСТ

Вступ
Розділ 1. Державна влада та розвиток капіталізму
* Революція 1648 року
* Після Переяслава
* Індустріалізація
* Торгівля, оподаткування та репатріація капіталу
* Висновки


Розділ 2. Робітничий клас
* Селянство
* Мігранти з Центральної Росії
* Євреї
* Чисельність
* Національний склад
* Урбанізація
* Письменність
* Висновки


Розділ 3. Соціал-демократія та національне питання
* Маркс і Енґельс
* Два погляди на національне питання
* Соціал-демократія в Україні
* 1905-й та наступні роки
* Перша світова війна
Розділ 4. Перший рік революції: від лютого до листопада
* Перші дні Центральної Ради
* Селянство в місті
* Українські робітники
* Перший Всеукраїнський робітничий з’їзд
* Своєрідна національна автономія
* Робітничий рух
* Узяття влади

 

Марко Бойцун народився 1951 року в сім’ї українських емігрантів у Австралії. Здобув ступінь PhD в Йоркському університеті (Торонто). У 80-х рр. активно висвітлював події в УРСР як журналіст-аналітик. З початку 90-х займався науковою і викладацькою роботою в кількох університетах Лондона. Курував проекти з підготовки українських держслужбовців у галузі євроінтеграції. Сфера наукових інтересів: сучасна історія України, політекономія міжнародних відносин.

 

Охочі можуть отримати книжку, звернувшись за електронною адресою:  rosaluxua@gmail.com