Свіжий номер одного з найвпливовіших польських наукових часописів – “Культура і суспільство” – тематично присвячений актуальним подіям в Україні.

У числі вміщено статті Миколи Рябчука (“Перелом 2014 року: від “двох Україн” до однієї громадянської нації?”), Олі Гнатюк (“Чекаючи на Європу. Від Помаранчевої революції до Євромайдану”), Володимира Склокіна (“Суперечки про роль історії в публічному просторі сучасної України”), Алли Карнаух (“Національна свідомість у змінному українському суспільстві на прикладі українців, росіян і болгарів в Запоріжжі”), Анни Вилєґали (“Поділена чи розмаїта? Ще раз про суспільну пам’ять в Україні”). Також в журналі Томаш Стриєк аналізує українські інтелектуальні дебати про “декомунізацію”, Оля Лінкєвіч – уявлення про минуле в суспільному житті пострадянської Західної України, Марта Студенна-Скруква – зміни ролі російської мови на Донбасі, Йонна Конєчна-Саламатін – феномен опції “важко відповісти” у соціологічних дослідженнях в Україні.

Також в часописі вміщено есеї й замітки Тадеуша Анджея Ольшанського (“Що оприявнила Революція гідності?”), Анджея Шептицького (“Польські медії про Україну. Причинок до дискусії”), Томаша Кізвальтера (“Україна, Росія, і проблема периферійності”), Ґжеґожа Мотики (“Вправи з політики пам’яті”).

Редактором тому виступив Томаш Стриєк.