Історичні обставини публікації «Летописи» не потребують окремого розгляду, адже вони докладно висвітлені у ґрунтовній вступній статті Владислава Грибовського. Разом з тим, варто детальніше зупинитись на особливостях та змісті видання. Першу його частину складає власне текст ЛЕУАК, опублікований 1905 р. Більшість вміщених у ньому матеріалів складають ордери князя Григорія Потьомкіна за 1775–1776 та 1790–1791 рр., підготовлені молодим київським істориком і філологом Олександром Богумілом, який досліджував архів Катеринославського губернського правління у 1904 р. Окрім ґрунтовного археографічного аналізу даного комплексу джерел, видавці доповнили їх факсимільною публікацією чотирьох оригінальних ордерів, які збереглися у фондах Дніпропетровського національного історичного музею.

     Другу частину видання складає переклад російською мовою монографії польського історика і громадського діяча Мар’яна Дубецького «Кодак. Пограничная крепость и ее окресности». В «Летописи» за 1905 р. було анонсовано публікацію у наступному випуску дослідження катеринославського краєзнавця Генріха Бєлинського «Описание крепости Кодак», однак ці плани так і не були здійснені, а доля рукопису цієї праці наразі невідома. Таким чином вміщення разом з матеріалами ЛЕУАК студії Дубецького дозволило певною мірою втілити у життя задум членів комісії. Зважаючи на відсутність у вітчизняній історіографії спеціального дослідження присвяченого Кодацькій фортеці, таке рішення видавців можна назвати цілком слушним. Роботу із текстом монографії полегшує наявність численних коментарів, написаних відомими дніпропетровськими дослідниками-спеціалістами з історії Придніпров’я, військової історії, містобудування та архітектури Владиславом Грибовським, Михаїлом Кисловим, Валентином Старостіним, Іваном Стороженком, Олександром Харланом.

     Загалом, публікація другого випуску ЛЕУАК ознаменувала успішне продовження важливого видавничого проекту, який за своїм змістом вийшов за рамки суто репринтного видання. Сподіваємось, що подальша робота над його реалізацією буде відбуватися динамічно і матеріали «Летописи» стануть в нагоді широкому колу дослідників історії Південної України.

     Привертає увагу й вишукане мистецьке оформлення книги.

Віталій Андрєєв, Антон Руденко.

    

 Віталій Андрєєв - доктор історичнихнаук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії та історіографії Херсонського державного університету. Коло наукових інтересів, інтелектуальна історія, українська історіографія, біографістика

 Антон Руденко - кандидат історичних наук, викладач кафедри всесвітньої історії та історіографії Херсонського державного університету. Коло наукових інтересів - рід Дорошенків у громадсько-політичному та культурному житті України.